Sådan skriver du den perfekte ansøgning med kunstig intelligens – men pas på det her.
Erhvervsmanden Lars Kolind forklarer, hvordan jobansøgere kan gøre brug af kunstig intelligens på en måde, der vil stille dem foran i køen til jobbet. Men metoden rummer også faldgruber, advarer han.
Hvis du har du prøvet at søge et job for nylig, husker du processen. Først læser du stillingsopslaget grundigt. Undersøger virksomhedens hjemmeside. Gennemgår dine egne kvalifikationer og sammenligner dem med stillingens krav. Justerer dit CV og sammenfatter det hele i en ansøgning, som fremhæver, hvorfor du er den rigtige kandidat til stillingen. To timers arbejde eller mere, hvis du er grundig.
Sådan gjorde i vi går, men i dag vil enhver kvalificeret ansøger bruge kunstig intelligens. Det tager ikke to timer, men kun fem minutter: Upload stillingsopslaget på et af de gratis ansøgningssystemer, for eksempel jobbutler.com. Skriv fem eller ti ting om dig selv, som du mener er relevante for jobbet. Vent et minut og voila: systemet har skrevet en ansøgning for dig, der viser, at du simpelthen er den perfekte kandidat. Send ansøgningen ind og forvent at komme til jobsamtale, især hvis mange af de andre ansøgere endnu ikke har opdaget fidusen.
Systemer, der bruger kunstig intelligens, kan skrive næsten perfekt dansk. De kobler oplysningerne om dig med systemets enorme mængder af viden om virksomheden. Resultatet er overbevisende – ikke mindst for den jobkonsulent der sidder med bunken på 40 ansøgninger og skal vælge seks til samtale. Konsulenten kan simpelt hen ikke komme udenom dig. Du formulerer dig jo nærmest perfekt. Du viser en overbevisende forståelse af virksomheden. Du identificerer dig tydeligt med virksomhedens værdier, og du har åbenbart mange af de kvalifikationer og egenskaber, der er vigtige for jobbet.
Problemet er bare, at det er kunstig intelligens, der er overbevisende, ikke dig. Derfor er risikoen stor for, at du kommer til at fejle i jobbet til skade for både dig selv og for virksomheden. Den traditionelle form for rekruttering har fået navnet »lukket rekruttering«, fordi ansøgerne ikke aner, hvordan deres ansøgning bliver behandlet bag virksomhedens lukkede døre.
Der er brug for en ny form for rekruttering, som vi passende kan kalde »åben rekruttering«. Drop tanken om at indkalde jobansøgere, der matcher en bestemt stillingsbeskrivelse. Det har kunstig intelligens ødelagt.
Tænk i stedet over, hvilke egenskaber ved kandidaten, som giver størst chance for succes i jobbet. Forestil dig en idealprofil og formuler så de spørgsmål til kandidaterne, som kan belyse, hvor langt hver kandidat er fra idealprofilen. Du kan for eksempel spørge om sprogkundskaber, formel uddannelse, arbejdserfaring, lønforventninger, personlige egenskaber og næsten alt andet. I stedet for at indkalde 10 eller 15 procent af ansøgerne til personligt interview kan du invitere alle kandidater til et digitalt interview. Kunstig intelligens hjælper nemlig ikke, når kandidaterne skal svare på spørgsmål om deres arbejdserfaring, uddannelse, sprogkundskaber eller belyse personlige egenskaber gennem reaktionsmønster i bestemte situationer. Nogle kandidater vil forsøge at snyde, men det afslører en serie kontrolspørgsmål let.
De kandidater, der kommer nærmest idealprofilen, indkaldes til personlig jobsamtale, hvor deres egne svar danner udgangspunkt for dine spørgsmål. Det giver efter min erfaring både bedre kandidater og bedre interviews – og i sidste ende færre fejlansættelser og mere tilfredse medarbejdere.
Traditionel lukket rekruttering er død.
Lars Kolind er cand.scient., adjungeret professor og bestyrelsesformand
Læs også artiklen i Berlingske via linket her
Vil du løse mere om hvordan AI underminerer rekrutteringsprocesserne, så kig her